Úhoř říční
Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí Atlantiku (Sargasové moře) a plůdek se pak obtížnou a strastiplnou cestou vrací na místa, kde vyrostli jeho rodiče. Do vnitrozemských vod však pronikají pouze samice, samci se zdržují v blízkosti moře v ústích řek.
Úhoř je dravá ryba žijící u dna a vyvíjející převážně noční aktivitu. Je neuvěřitelně žravý a pohyblivý, dokáže se zahrabávat hluboko do dna a putovat pod povrchem bahnitých nánosů, je velmi odolný při krátkodobém pobytu na souši a na svých cestách dovede překonávat nejrůznější překážky. Jeho tělo se v průběhu vývoje dokonale přizpůsobilo. Protáhlo se do hadovitého tvaru a zbavilo všeho zbytečného. Šupiny se zmenšily v drobné čárečkovité útvary zarostlé hluboko v silné kůži pokryté enormní vrstvou slizu, břišní ploutve zmizely a hřbetní a řitní srostly spolu s ocasní dohromady a vytvářejí kolem zadní části těla dlouhý ploutevní lem. Hlava je malá protáhlá s nečekaně prostornou tlamou a skřelemi dokonale překrytými kožnatým záhybem chránícím citlivé žábry před nadměrným pronikáním bahna.
Úhoř se živí veškerou dostupnou potravou živočišného, ale občas i rostlinného původu. V jeho jídelníčku dominují vodní bezobratlí (larvy hmyzu, korýši včetně raků, měkkýši, pijavky a někdy i plankton). Při zakalené vodě jsou úhoři velmi aktivní a sbírají suchozemské živočichy unášené proudem (žížaly, slimáky, hmyz, ale i utopené hlodavce). V zimě úhoř nepřijímá potravu a většinu tohoto období tráví zahrabán v bahně.
Úhoř má velice proměnlivou rychlost růstu a to i v naprosto stejných podmínkách. Například ve farmových chovech vznikají mezi rybami v téže nádrži během několika měsíců takové velikostní rozdíly, že je ryby nutno několikrát do roka třídit, aby menší exempláře neposloužily svým větším kolegům jako potrava.
Zajímavostí je i fakt, že krev úhoře obsahuje vysoce jedovatou látku, silně toxickou zejména vůči organismu savců. Protože je tento jed bílkovinné povahy, je teplotně nestálý a rozkládá se již při teplotách kolem 60°C. Kuchyňsky upravené úhoří maso je proto naprosto neškodné, ba naopak je ceněno jako jedno z nejchutnějších rybích mas vůbec.
- Dostupnost: aktuálně nedostupný
- Gramáž: cca 900 g/kus